Dry Needling

Wat?

Dry needling is een evidence based nieuwe behandelmethode van de kinesitherapeut. Bij dry needling worden spieren, die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt om deze snel en langdurig te ontspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling is het enkel de bedoeling om triggerpunten in bepaalde spieren te ontspannen, bij acupunctuur is het effect eerder energetisch. 

 

Triggerpunt?

Een triggerpunt is een verkrampt deeltje van een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Die triggerpunten kunnen, naast pijn en uitstraling, ook stijfheid en bewegingsbeperkingen geven. Zo’n triggerpunt kan zowel acuut als chronisch ontstaan. Een verkeerde langdurige houding of overbelasting van bepaalde spieren door bv. sport of langdurig gebruik van de computer zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende oorzaken van triggerpunten. Zo kan stress ook een belangrijke onderhoudende factor zijn. 

 

Behandeling?

De behandeling van triggerpunten met dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van die spanningspunten. Vaak zijn meerdere sessies nodig. Per sessie worden soms meerdere spieren aangeprikt. Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling en is geen behandeling op zich. 

 

Hoe voelt het?

Het aanprikken van de spier voelt u bijna niet. Als het triggerpunt aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (= local twitch response) wat zorgt voor een kortdurend soort krampgevoel. Daarna zal de spier ontspannen en kan u vaak al onmiddellijk beter bewegen. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt. Meestal is dit van korte duur. 

 

Nabehandeling?

Vaak wordt er na het prikken nog wat nabehandeld aan de hand van stretching, circulatie-oefeningen, manuele technieken,… U krijgt naast advies en een aantal oefeningen ook vaak de richtlijn mee om veel water te drinken en de spieren warm te houden. Dit om de ontspanning die is opgetreden te kunnen behouden. Het is belangrijk dat u deze adviezen zo goed mogelijk opvolgt voor een maximaal resultaat. 

 

De opleiding

Uw kinesitherapeut, Sanne De Bie, heeft een kwalitatieve opleiding Dry Needling gevolgd. De grootste zorg wordt besteed aan kwaliteit en veiligheid bij het prikken. Daarnaast wordt er sterk ingezet op vervolgopleiding en continue bijscholing. 

www.dryneedling-gent.be